Jegyezz meg
[ Elfelejtett jelszó ]
 
 
Árfolyamok

Árfolyamok

1 CHF
303 HUF
1 EUR
333 HUF
1 USD
301 HUF
    Biztosítási szótár
    
2012. október 4.  

Gondolta volna?

Gondolta volna?

Gondolta volna, hogy 2050-ben közel ugyanannyi 50 éves ember él majd hazánkban, mint 80 éves? A születésszám csökkenése miatt évről-évre apad az aktív, "termelő" korosztály, ezáltal veszélybe kerül a rohamosan növekvő idős generáció eltartása.

Fel kell tennünk tehát a kérdést: ki keresi meg a nyugdíjunkat?


Egy 9 országot érintő nemzetközi kutatásból* kiderül, hogy egyre erőteljesebben foglalkoztatják a magyar lakosságot a nyugdíjas éveikkel kapcsolatos problémák. Ezzel együtt még nem jellemző ránk az előtakarékosság, bár nő azok aránya, akik terveznek nyugdíjcélú megtakarításokat.

A kutatás fontosabb eredményei:

 

  • Csupán a magyarok 1%-a vélekedik úgy, hogy a jövő generációi jobban élnek majd idős korukban, mint a jelenlegi nyugdíjasok.
  • A felmérésben résztevő országok között a magyar lakosság van legkevésbé felkészülve az időskori problémákra és kihívásokra.
  • Hazánkban a megkérdezettek 68%-a elutasítja a nyugdíjkorhatár emelését.

 

A válaszadók 44%-a nyilatkozta, hogy még nem takarékoskodik a nyugdíjas éveire, de tervezi.
A felmérés eredményei szerint a lengyelek után honfitársaink látják a legsötétebben a helyzetet: 55%-uk aggódik a majdani nyugellátás miatt, míg 31 százalékuk nagyon pesszimistának vallja magát.

Annak ellenére, hogy a magyarok igen borúsan látják a jövőt a nyugdíjukat illetően, egyelőre kevés konkrét lépést tettek a helyzet megváltoztatása érdekében: a megkérdezettek közel felének nincs, vagy igen kismértékű a saját nyugdíjcélú megtakarítása.

"Biztató ugyanakkor, hogy a magyar lakosság is egyre inkább felelősnek érzi magát a leendő nyugdíjas éveiért, és az emberek egyre nagyobb hányada hajlandó erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy idős korában is méltó körülmények között, anyagi biztonságban éljen." – értékelte a felmérés eredményeit Zatykó Péter, az AEGON Magyarország elnök-vezérigazgatója.

Az öngondoskodás segít megőrizni anyagi és személyes függetlenségünket, valamint családunk iránti felelősségvállalásunkat is kifejezi.

* AEGON Nemzetközi Nyugdíj Felmérés, 2012 – érintett országok: Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Spanyolország, Svédország, USA. 

 

Keresés